Serra restaura la Torre del Senyor

You are currently viewing Serra restaura la Torre del Senyor

L’Ajuntament de Serra inicia la recuperació del seu patrimoni cultural i arquitectònic amb la restauració de la Torre del Senyor (S. IX), monument d’època andalusí que està declarat Bé d’Interés Cultural (BIC) i que es troba situat en el centre mateix de la població. El projecte que es materialitzarà en diferents fases ha començat amb la rehabilitació dels murs exteriors.

En esta fase de recuperació del monument se’n va a procedir a l’eliminació dels elements impropis del mur de tàpia, la reparació de clavills exteriors, reconstrucció de buits i la neteja de murs, eliminant així els elements biòtics que el pas del temps ha dipositat sobre ella. Amb esta intervenció es pretén reforçar la construcció estructuralment parlant. Per a això, l’Ajuntament de Serra ha obtingut una subvenció de 38.701,93 euros per part de la Generalitat Valenciana per a la recuperació de béns immobles del patrimoni cultural valencià.

De la mateixa manera, el consistori d’esta localitat de Camp de Túria ha obtingut un altra subvenció per part de la Diputació de València de 50.000 euros que es materialitzarà en breu. El projecte integral de recuperació de la Torre del Senyor, no obstant això, és més ambiciós i ascendix a poc més de 200.000 euros. En ell, es contempla la consolidació dels murs interiors i la definició de nivells intramurs per a fer visitable la torre.

Amb estes obres, i les de la Torre de l’Ermita que ja compta amb una altra subvenció del Fons Europeu per al Desenvolupament Regional per a la seua rehabilitació “pretenem posar en valor el nostre ric patrimoni arquitectònic de manera que complemente la nostra oferta turística de natura” comenta l’alcaldessa de Serra, Alicia Tusón. I és que Serra és coneguda per estar situada en el cor mateix de la Serra Calderona, no obstant això el seu ric patrimoni cultural és el gran desconegut. “Volem mantindre l’essència patrimonial del nostre municipi, conservar-ho, posar-ho en valor i que es convertisca en un important generador de prosperitat” diu l’alcaldessa.

La intenció del consistori presidit per Tusón és continuar recuperant tot el patrimoni arquitectònic del què disposa la localitat. Esta construcció, la Torre del Senyor, element defensiu que també va servir de presó i a la que es va adossar la Casa del Senyor de la Vila, junt amb les altres tres torres (Ermita, Ria i Satarenya) totes elles d’època andalusí formaven part del sistema defensiu del Castell de Serra. Tots ells són Béns d’Interés Cultural i daten dels segles VIII-IX.