Església

No hi ha poble sense església i Serra es sent orgullós del seu temple presidit per la Mare de Déu dels Àngels, patrona de la població. L’actual església es va acabar de construir el 1800 i va ser fruit de les successives ampliacions de primitives esglésies que es trobaven al mateix empleçament i que van haver d’anar ampliant-se a mesura que la població anava augmentant.

Construïda per l’arquitecte valencià Francisco Pechuan  és d’estil neoclàssic i consta d’una sola nau amb pilastres, arcs de mig punt i bòveda  de mig canó a la nau central, als braços del creuer i a l’altar major. La cúpula s’alça en el creuer sobre quatre petxines on estan representats els quatre evangelistes, obra de Remigio Soler.  Darrere de l’altar major, al reraltar,  està  ubicat el cambril de la Mare de Déu dels Àngels a qui els serrans professen gran devoció. L’església i el rellotge del campanar estan catalogats com a béns de rellevància local.

Campanari Església de Serra
Esglesia

Serra i el Sant Calze

La vinculació de la parròquia de Serra amb el  Sant Calze s’origina cap als 50 del segle passat. Des de la parròquia es van organitzar peregrinacions per visitar el Sant Calze. En una d’aquelles peregrinacions, es va regalar el Llibre d’Or del Sant Grial a la Catedral de València. Per aquest motiu, la parròquia va ser declarada Benemèrita del Sant Calze el 4 de novembre de 1951. I així es fa constar en un diploma que està instal·lat al creuer de  l’església parroquial.

El llibre va ser pagat amb donacions voluntàries, rifes, festejos i mitjançant la venda de productes artesans fets d’espart que les dones confeccionaven a les cases: corda, cordell, trena per fer cabassos i soles per a espardenyes d’espart.