Calvari i ermita

No es pot visitar Serra sense passejar pel seu calvari i gaudir de les bones vistes que des de l’ermita es contemplen. Paga la pena un xicotet passeig tranquil, dolç i ascendent després d’un bon àpat, al despuntar el dia o a l’ombra de la vesprada. 

El calvari de Serra és una construcció singular pel seu emplaçament i forma. Les seues peculiars terrasses escalonades, el fan únic i inigualable. El passeig salva el desnivell amb tradicionals ribassos de pedra de rodeno, autèntica obra d’art de la construcció popular. Les terrasses repleguen les 14 estacions del Via Crucis, les quals estan instal·lades sobre capelles blanques emulant l’estil gòtic.

Calvari de Serra
Calvari

L’actual calvari de Serra es fruit de successives ampliacions i modificacions realitzades des del segle XVII, seguint l’evolució dels cementeris que es trobaven al voltant de l’església. El primer calvari de què es té notícia, encara que no en queda cap vestigi, degué existir al voltant del cementeri construït en 1620. El següent calvari es va construir l’any 1744 i va durar al voltant d’un segle. Finalment el 1886 es va erigir el que es conserva actualment i va ser acabat i inaugurat el 1893. 

Coronant el calvari, es troba l’ermita de Sant Josep i la Creu, construcció senzilla que data de 1894. És una ermita menuda amb teulada a dos vessants, façana blanca i un faldó a l’àbsis. Juntament amb l’ermita es troba la Torre de l’Ermita, construcció del segle IX que formava part del sistema de vigilància de l Castell de Serra.