Gastronomia

La gastronomia serrana, tot i ser la típica valenciana, disposa de plats senzills que hi perduren en major o menor mesura i que han anat passant de pares a fills. La gastronomia s’adapta a l’entorn, així Serra compta amb plats tradicionals com l’olla amb bledes, la sopa coberta o l’olla amb carabassa. L’olla en carabassa és un senzill plat típic que s’està recuperant mitjançant la celebració d’un concurs professional d’àmbit nacional, el Concurs d’Olla en Carabassa Vicente Granero- Vila de Serra. En reconixement a la tasca i interés per recuperar este plat, l’Ajuntament de Serra va ficar el nom de Vicente Granero, afamat cuiner de la localitat.

Parlant d’arrossos, pocs pobles poden presumir de tindre set restaurants on s’elabora la paella tradicional valenciana a llenya. Serra és el cas d’on menjar una bona paella a llenya dins de l’incomparable marc de la Serra Calderona.

Paella gastronomia de Serra
Paella

Entre els dolços destaquen els rotllets d’anís i mistela, les coques cristines, la coca de llanda, coca de nous i panses i les orelletes, dolç tradicional més representatiu que acompanya totes les celebracions familiars importants. Es pren regat amb mel casolana. La cirera és la fruita més típica de Serra, tot i que el seu conreu va reduint-se, té una qualitat excepcional.

Recepta olla en carabassa

gastronomia Serra olla de carabassa
Olla amb carabassa

Ingredients (per a 6 persones):

5 litres d’aigua
600 grams de carabassa de les de torrar; cal netejar-ne la pell i les llavors i tallar-la en daus
300 grams d’arròs
300 grams de creïlles pelades i tallades en daus
300 grams de napicol pelat i tallat en daus
200 grams de fesols, posats a remulla des de la nit anterior
2 culleradetes de sucre
Uns brins de safrà
Colorant
Sal

Elaboració: posem en una paella un raget d’oli amb quatre alls pelats en rodanxes i 150 grams de ceba en quarts xicotets. Quan la ceba estiga transparent, hi afegim una culleradeta de pebre roig i una tomaca madura ratllada.

Una vegada estiga tot sofregit, ho aboquem a una cassola de fang, afegim l’aigua i els fesols i ho deixem coure durant 45 minuts aproximadament. Este temps depén dels fesols. A continuació incorporem la carabassa, creïlla i napicol i ho deixem coure uns 10 minuts. Hi posem 300 grams d’arròs i continuem la cocció durant 15 minuts, sense deixar de remenar fins que es comprobé que l’arròs estiga cuit. Ho rectifiquem de sal i ho servim.

Este arròs ha de quedar travat i es pot menjar fred.
Antigament, quan la majoria de la gent de Serra treballava a la muntanya durant tot el dia, a les cases es guisava esta olla a migdia i es prenia per les nits com a sopar i sense calfar.