Fonts

Caminar per la muntanya i esbrinar a la llunyania, el cantaire so de l’aigua que brolla de les seues fonts és sempre un plaer per als sentits. Serra és especialment rica en fonts i aigües subterrànies que són un valor afegit als grans atractius naturals. L’aigua de les fonts de Serra, sempre al cor de la Calderona, són llocs de descans i esbarjo per a excursionistes i visitants. Per als serrans són motiu d’orgull. L’aigua de les fonts de Serra té fama a València i tots els pobles que l’envolten gràcies al Dr Peset, el qual la va analitzar i en va destacar les seues qualitats i gràcies també és un dels oficis tradicionals més vinculats a Serra i les seues muntanyes: els aiguaders.

Els aiguaders, arreplegaven l’aigua de les fonts del Berro, del Llentiscle i de l’Ombria, omplien de cànters els carros i baixaven a la ciutat i als pobles de l’Horta per distribuir-la de porta en porta. “Duien l’aigua de Serra (…) en canterets enterrats dintre la pinassa els carros setmanals” recordava el gran poeta del poble Vicent Andrés Estellés al Mural del País Valencià. Ofici que ha anat perdent-se amb el pas del temps i ha desaparegut per complet; però que sempre ha estat molt vinculat a la memòria viva dels serrans i les famílies que vivien del seu comerç i a les nombroses fonts que encara hi perduren. I és que l’ofici d’aiguader, practicat durant segles, es va perpetuar fins a èpoques recents quan els carros i cavalleries ja havien estat substituïts per camions i furgons.

El terme municipal de Serra alberga més de trenta fonts:

Font de la Salut

La font de la Salut està dins del casc urbà, al final del carrer de la Fonda, i a l’ombra d’unes majestuoses suredes. Disposa d’una xicoteta àrea amb taules i bancs i alberga el retaule ceràmic del Cor de Jesús. El retaule és de principis dels anys trenta, i està catalogat com a Bé de Rellevància Local.

Forma part de l’itinerari patrimonial de Serra, i també representa el final de la ruta 3, Rebalsadors.

Font Salut a Serra
Font Salut

Font de Deula

Es troba a l’oest de Serra, molt propera al nucli urbà i a l’abric i peus de la muntanya de la Gorrisa. Font d’eixida natural. És molt recomanable anar després de les pluges perquè l’aigua cau en cascada entre les roques. Està situada a 360 metres sobre el nivell del mar i disposa d’una xicoteta zona recreativa amb taules i bancs.

Està dins de la ruta senderista 2, Gorrisa. També és l’escenari de la ruta teatralitzada “Descobreix la planta màgica de Sàngana”. L’accés s’ha de fer a peu o en bicicleta des de l’avinguda de La Serrà.

Font de Potrillos

La font de Potrillos està ubicada a la part oest de la muntanya de la Gorrisa, a 420 metres d’altitut i prop del collao Blanc, on el camí trenca per continuar la senda tradicional cap a la Cartoixa. Des de la font de Potrillos hi ha bones vistes sobre la vall de Lullén, sobre la qual s’assenta el monestir de Portaceli, principal monument de la localitat fundat en 1272.

La font de Potrillos està ubicada junt a la pista forestal que du el seu mateix nom i forma part de l’itinerari de la ruta senderista 2, Gorrisa. Es pot accedir a peu i bicicleta pel camí de Potrillos.

Font Potrillos a Serra
Font Potrillos

Font de Sant Josep

Situada a 400 metres d’altitiud i junt a la carretera CV-310 i als peus de La Llar, espai que està recuperant l’Ajuntament de Serra i que servirà de centre motor del turisme a la localitat. Està condicionada amb bancs i taules sota l’ombra de grans eucaliptus.

Font de Sant Antoni

Va ser construïda l’any 1920 seguint un estil neobarroc. Als dos costats de la font hi ha bancs de pedra on poder seure. La seua altitud sobre el nivell del mar és de 410 metres. Ubicada junt a la carretera CV-310, a cent metres del punt quilomètric 24. El seu nom originari era Fontana Rosa i es va ficar en homenatge a l’escriptor Blasco Ibáñez, ja que era el nom que tenia la seua residència a Menton, França, on vivia exiliat i va morir el 1928.

La font està dins del recorregut GR-10, i a escassos metres de la ruta 3 Rebalsadors.

Font del Marianet

És una font dins d’un marc incomparable, amb gran interés paisatgístic. Ubicada molt a prop de la font de Sant Antoni, darrere mateix de la pronunciada curva que fa la CV-310. Les aigües de la font baixen formant xicotetes cascades, pel barranc que du el seu nom. Baix de la font es formen grans clots i bassals per on discorre l’aigua, la remor de la qual es sent des de molt abans d’arribar.

La zona recreativa és menuda i està difícil l’aparcament.

Està ubicada dins del recorregut del GR-10 i de la ruta senderista 3, Rebalsadors.

Font de l’Ombria

Font cabalosa, ubicada molt a prop de la torre de Ria i del Castell de Serra. Durant molts anys va ser el manantial que va abastir la població d’aigua. La qualitat de les aigües de l’Ombria va fer que els aiguaders la comercialitzaren. Es deia que era bona per a la diabetis. La font de l’Ombria està situada en una zona molt tranquil·la a 440 metres sobre el nivell del mar i disposa d’una zona recreativa. L’àrea està condicionada amb taules i bancs.

La font de l’Ombria forma part de la ruta 1, Castell i està ubicada també dins del recorregut del GR-10.

Font del Llentiscle

És una de les fonts més afamades de la localitat. Pren el nom del llentiscle, pistacia lentiscus, arbust molt abundant per la zona i que forma part de la tradicional flora mediterrània de la Serra Calderona. Està situada a una altitud de 660 metres en la vessant nord est de la muntanya de Rebalsadors. Era una de les fonts que abastia als aiguaders a causa de la qualitat de les seues aigües, a la que li s’atribuïen beneficis terapèutics per al fetge.

Ja en les darreries del segle XVIII, el conegut naturalista Antoni Josep Cavanilles (1795-98) feia ressò de la qualitat de les aigües del llentiscle: “La fuente del Lentisco… se halla en un sitio hondo respecto á los altos picos que la cercan, cuyas cuestas rápidas solamente presentan derrumbaderos y peñas desnudas. Por la raiz de un humilde cerro y entre cantos calizos sumamente áridos sale un hilito de agua, que apenas llega a cuatro líneas de diámetro durante los calores: es cristalina, pura y excelente, y por tanto estimada en la capital, donde la venden los de Serra”.

La font del Llentiscle està dotada d’una xicoteta zona d’esbarjo. Per la font del Llentiscle passa el sender de gran recorregut GR-10. El seu accés per pista forestal es fa des de Serra, per la CV-310, passant la font de Sant Josep, la segona desviació a l’esquerra.

Font del Poll

La font del Poll està ubicada a 680 metres d’altitud, baix d’uns tallats de l’anomenat Alt del Sapo. Es troba a 700 metres de la font del Llentiscle. El seu accés també es pot fer des de la zona de Portaceli, continuant la pista forestal de la Font del Marge. Per la font del Poll, passa el sender de gran recorregut GR-10.

Font del Poll a Serra
Font del Poll

Font del Berro

La font del Berro està situada al fons d’un barranc sobre el vessant de la muntanya de la Mata. Està ubicada a 565 metres sobre el nivell del mar. La font del Berro ha estat una de les fonts utilitzades també pels aiguaders que la comercialitzaven a València i els pobles de l’Horta. L’aigua del Berro era molt apreciada i famosa per fer moure i soltar les pedres del renyó.

L’accés a la font des de Serra es feia per la senda tradicional del Berro, que hui en dia és part de la ruta 3, Rebalsadors i de la variant del GR-10 que travessa la població. L’accés per pista forestal des de Serra es fa per la CV-310, després de passar la font de Sant Josep, agafar la segona desviació a l’esquerra en direcció a la font del Llentiscle. Passant el Llentiscle, i 100 metres abans d’arribar a la font del Poll, la pista es desvia a l’esquerra. A l’altura del Coll de la Moreria, la primera bifurcació de la dreta ens du a la font del Berro.

Font del Marge

Està ubicada a 415 metres d’altitud molt a prop de la masia de la Pobleta i de la Cartoixa de Portaceli. El seu entorn és molt tranquil i està emmarcada per gegants eucaliptus. La Pobleta va ser residència del president de la II República, Manuel Azaña, quan el govern es va traslladar a València durant la Guerra Civil. Per estos paratges no és difícil trobar a algun cartoixà recorrent els voltants de la Cartoixa. Sobretot, dilluns que és dia de passeig per a l’ordre. El seu accés des de Portaceli es fa per la pista forestal que naix quan acaba la CV-331.

Font de l’Abella

La font de l’Abella es troba en les immediacions del mirador que du el mateix nom. S’accedeix des de Serra per la CV-310 direcció València. Després de passar el cementeri, agarrarem la primera desviació a la dreta, Cartoixa de Portaceli, per la CV-328. En arribar a l’encreuament amb la CV-331,haurem de continuar per la pista forestal del Campillo i la cova Soterranya, des d’on està indicat el seu camí. Continuant el camí s’arriba al mirador de l’Abella que ofereix bones vistes sobre el pla del Lluc, el Camp de Túria i el golf de València.

Font de l'Abella a Serra
Font de l'Abella

Font de la Gota

De cabal no molt abundant, es troba situada a 425 metres sobre el nivell del mar. Les tres xicotetes basses que es van construir als voltants de la font, ajuden a augmentar les reserves d’aigua. L’accés es fa des de la pista forestal del Campillo que va cap a la Cova Soterranya.