Trail running

Serra és el lloc idoni per als amants del running, i més en concret del trail running. Córrer està més que mai de moda i la seua adaptació al nostre medi, carrera per muntanya, també. Els aficionats a la pràctica d’este esport troben en Serra un paradís inigualable. La proximitat de Serra a València i la seua àrea metropolitana, el fàcil estacionament, les característiques del terreny, amb grans desnivells en pocs minuts, fan d’esta localitat, cor de la Serra Calderona, l’epicentre predilecte per als corredors de muntanya.

La situació del municipi de Serra, al bell mig del parc natural i rodejada de muntanyes, fa que durant tots els dies, i especialment al cap de setmana, els corredors plenen sendes i travesses. I es que a Serra, les possibilitats són infinites, tantes com les sendes tradicionals, camins i barrancs que hi existeixen. 

La diferència de terrenys i trepitjada i l’orografia de les muntanyes que provoca grans desnivells, fan de Serra una destinació molt apreciada pels corredors. En pocs quilòmetres s’arriba a punts que, fins i tot, sobrepassen els 800 metres d’altitut sobre el nivell del mar, Rebalsadors (801); i d’altres que sobrepassen amb escreix els  700 metres,  Cierro (737), Alt del Pi (716 ). Des d’allí les vistes són imponents: les comarques i sistemes muntanyosos centrals, l’albufera de València, la mar Mediterrània fins al cap de Sant Antoni i el Montgó, la Serra d’Espadà etc.

Serra és el millor lloc, a les portes de la ciutat, per a córrer per senders de muntanya, camins secundaris, travessar muntanyes i tossals i llits de barrancs i rambles. La pràctica d’aquest esport ve també avalada per la celebració de proves fixes al calendari esportiu de la Comunitat Valenciana. Proves amb gran renom com la K-25, campionat d’Espanya en dos ocasions i una de les carreres pioneres de la Comunitat Valenciana;  la Marató de la Calderona i la Mitja Marató. 

La pràctica d’este esport és possible durant tot l’any, si bé a l’estiu no és recomanable la seua pràctica durant les hores centrals del dia. A llocs com https://es.wikiloc.com/ hi ha tracks i propostes per a la pràctica del trail running.