Castell (Ruta 1. Color Verd)

Ruta que ix de l’Ajuntament i travessa les hortes tradicionals de Tóixima i Ria. Seguint el recorregut del sender GR-10, passa junt a la Torre de Ria. En arribar a la pista forestal, el recorregut ofereix dos possibilitats d’arribada al Castell de Serra: el camí de la dreta, per la senda tradicional del Castell i el de l’esquerra, per la pista que du a la font de l’Ombria. Les dos opcions ens duen a la base del castell. Des d’allí, una escarpada senda puja al Castell de Serra. 

La tornada és per la pista forestal que entra al casc urbà pel Pont Nou. Agafant el carrer Montalegre torna al punt d’informació.

Ruta circular
Distància: 7km
Temps estimat: 2h
Desnivell: 207m

Dificultat: baixa, molt recomanable per a fer en família.

Interessa saber:

Torre de Ria: Torre d’origen islàmic del s. VIII-IX. La torre era un element defensiu i de vigilància del desaparegut poble de Ria.

Font de l’Ombria: Font cabalosa que abastia la població i que té una zona recreativa ideal per esmorzar o dinar de pícnic o simplement per descansar. L’aigua de les fonts com la de l’Ombria va ser comercialitzada durant molts anys pels aiguaders, ofici tradicional ja desaparegut.

Castell de Serra: Construcció d’origen islàmic del s. VIII-IX. Pertanyia al sistema defensiu del nord de València. El Castell corona la muntanya del mateix nom.

Margalló: Única espècie de palmera autòctona de la península Ibèrica. De zones poc gelades, la seua palma s’usava tradicionalment per fer graneres. Altres productes que es feien en la palma eren cabassos, estores, cistelles… El cor del margalló també tenia i encara conserva una finalitat alimentària.

Recomanacions:

Cuidar i respectar la natura.

És convenient una bona planificació a l’hora de fer una ruta i no subestimar els riscos

Ningú millor que nosaltres sap on estan les nostres limitacions. Cal fer rutes que s’adapten a la nostra forma física.

Portar mapa, GPS, o alguna aplicació mòbil que funcione sense cobertura. Portar la bateria del mòbil carregada.

Cal avisar algú, d’on anem i consultar la previsió de l’oratge.

Preparar la motxilla amb aigua, alguna cosa per menjar, alguna prenda d’abric, llanterna i xicoteta farmaciola.

Utilitzar calcer adequat, gorra i crema de protecció solar.

Les rutes es poden realitzar durant qualsevol part de l’any. En estiu, però, cal evitar les hores de màxima exposició al sol.

Conèixer el número d’emergències: 112. En cas d’emergència, mantín la calma i crida al 112.