Senderisme

Senderisme i Serra van juntes de la mà. La situació privilegiada de la localitat al cor de la Serra Calderona i la proximitat a l’àrea metropolitana de València fan de Serra el vertader pulmó verd dels valencians i paradís per a l’excursionista. 

Abunden a la Calderona les evidències d’un passat de pedreres, bancals, terrasses i neveres; els vestigis d’antigues formes de vida; el castell amb les seues torres i talaies i la Cartoixa de Portaceli. Hi abunden les fonts i les coves i altres meravelles geològiques. També hi existeixen miradors naturals i moltes espècies animals i vegetals i hi abunden els camins per a recórrer-ho i conéixer-ho tot. 

Serra ofereix condicions immillorables per a la pràctica de l’excursionisme a través d’itineraris que recuperen els tradicionals camins i sendes rurals. Estes muntanyes estan travessades per la senda de gran recorregut GR-10 que uneix el Mediterrani amb l’Atlàntic. El sender fa d’eix vertebrador de la pràctica de l’excursionisme al terme municipal. Junt a les rutes senyalitzades que faciliten la pràctica del senderisme, hi existeixen infinites possibilitats d’excursions, tantes com senders i camins tradicionals té la localitat. 

Senderisme Aqüeducte Serra

I és que al llarg dels segles les vies de comunicació existents dins del terme municipal han sigut quasi exclusivament camins de ferradura i sendes menors que formaven una xarxa de vies radials respecte del nucli urbà. També existien altres camins que eixien de la població cap a localitats veïnes o que feien de pas entre el camí cap a Aragó des de València. Alguns d’eixos camins són hui pistes forestals i d’altres carretera asfaltada, però molts d’ells continuen sent sendes. 

Eixes combinacions poden fer-se seguint un plànol com el del Tossal Cartografies, disponible a la Tourist Info, o la cartografia base del “Instituto Geográfico Nacional.”