Llocs per a la memòria. Patrimoni de la Guerra Civil.

La Pobleta i Azaña

Conegut és que Manuel Azaña, president de la II República, va viure des de l’any 1937 fins meitat de l’any 1938 a la Finca de la Pobleta, junt a la Cartoixa de Portaceli. Azaña va fixar la seua residència ací quan el govern de la República es va instal·lar a València, fugint del setge de la capital de l’estat. Azaña va triar aquestes muntanyes per la seua tranquil·litat i proximitat a la ciutat. A La Pobleta hi existeix un búnquer i un refugi. Als voltants de la casa perdura una plataforma on hi havia instal·lat un canó antiaeri.

La masia de La Pobleta, es va construir sobre l’antic poblat andalusí  de Lullén, a dos quilòmetres de la Cartoixa. Va pertànyer a l’ordre cartoixà fins a la desamortització de Mendizábal de 1835. L’actual edifici, de finals del segle XVIII, està edificat sobre una planta de 744 metres, consta de tres pisos i soterrani, i està envoltada d’un magnífic jardí i albereda. Actualment és una propietat privada  i no es pot visitar. Està declarada bé d’interés cultural.

Azaña escrivia al seu llibre Cuadernos de la Pobleta, a propòsit  de la pau i silenci que es respira en aquestos llocs: “En este campo, silencio absoluto, sol mediterráneo, olor a flores. Parece que no ocurre nada en el mundo”.

Font Salut

L’Amor i la Pasionaria

Menys conegut és el fet que la líder del PCE, Dolores Ibárruri, la Pasionaria, va estar vivint a Serra. Concretament a la casa xalet de L’Amor, una construcció situada al final de l’avinguda de Ventura Feliu, anomenada popularment com l’Albereda. Al voltant d’este carrer es van construir els primers xalets per a estiuejar a Serra i també s’instal·laren nombroses cases sanatori per a malalts de tuberculosi. I no és d’estranyar la presència de la Pasionària a Serra perquè a la veïna localitat de Nàquera residien membres del Govern de la República.

Camp de Concentració de Portaceli

Per a molts, resulta desconeguda l’existència d’un camp de concentració a Portaceli. Però així va ser i així ho recorda un monòlit en record de les víctimes del camp instal·lat a l’explanada de l’hospital  Dr Moliner a Portaceli, Serra. El camp va estar en funcionament des de l’octubre de l’any 1939 fins principis de l’any 1942 i estava ubicat en l’actual hospital que aleshores estava en construcció. Pel recinte van passar milers de presoners, personatges tan rellevants com el dr Peset Aleixandre.

El camp va entrar en funcionament amb el desmantellament i el trasllat de presoners des del camp d’Albatera en Alacant. D’allí, i per raons sanitàries, van ser traslladats entre 12000 i 15000 presoners segons dades donades a conéixer durant la Primera Jornada sobre el Camp de Concentració de Portaceli celebrada en octubre de l’any 2017. La població flotant del camp va oscil·lar entre les 4000 i 5000 persones.

Línia Intermèdia. Nius de metralladores del Pla de les Llomes.

La línia intermèdia és un element defensiu llarg que travessa  la Serra Calderona i que compta amb els nius de metralladores del Pla de les Llomes. A més a més, hi existeixen trinxeres,  plataformes i llocs de refugi. Els nius de metralladores estan ubicats al marge dret de la mateixa carretera CV-344, que va del port de l’Oronet al Garbí.

Refugis antiaeris al casc urbà.

Es té constància de l’existència d’uns 27 refugis antiaeris dins del casc urbà. Alguns estan ben localitzats, com el del C/de la Fonda. Altres però, estan a l’interior dels habitatges.

Aeròdrom Rebalsadors

Element d’interés tot i que va ser un projecte que no va arribar a bon terme, però l’esplanada que hi existeix a la muntanya més alta de Serra, probablement siga de l’època de la Guerra Civil.