L’Ajuntament de Serra ficarà en marxa el Museu de l’Oli

L’Ajuntament de Serra ficarà en marxa el Museu de l’Oli

L’Ajuntament de Serra ficarà en marxa el Museu de l’Oli a una antiga almàssera situada al carrer de la Pilota d’esta localitat enclavada al cor de la Serra Calderona. L’actuació serà possible gràcies a la signatura d’un conveni entre els hereus de la família Domingo Fos, propietaris de l’immoble que alberga l’almàssera, i el consistori.

Mitjançant este document, l’actual propietari, Vicente Arnal Domingo, cedeix gratuïtament a l’Ajuntament de Serra el local que alberga este conjunt de transformació olivarera. Amb esta cessió gratuïta, el consistori es compromet a fer una intervenció per tal de recuperar l’esplendor de l’almàssera i ubicar el Museu de l’Oli. El municipi preveu fer una inversió que ronda els 30.000 euros per ficar en valor este patrimoni etnològic que es cedeix durant 10 anys, prorrogables.

“Esta actuació que volem dur endavant s’emmarca dins de tota l’estratègia que l’Ajuntament de Serra s’ha marcat per recuperar el nostre ric patrimoni” comenta l’alcaldessa, Alicia Tusón. “Serra sempre ha comptat amb una llarga tradició en l’elaboració d’oli d’oliva d’una excel·lent qualitat” afegeix.

La localitat va tindre quasi una desena d’almàsseres ubicades al casc urbà. Recentment, després de 30 anys, la cooperativa de les muntanyes de Serra ha recuperat l’elaboració d’oli al municipi.

El futur Museu de l’Oli estarà ubicat en la planta baixa d’un edifici de principis del s.XX situat al centre de la població, entre l’església i la torre del Senyor. La instal·lació de l’almàssera va córrer paral·lela a la construcció de l’immoble a principis dels anys 20 del segle passat.

El nou equipament es troba dins de la Ruta de les Escultures, un itinerari turístic que fica en valor el patrimoni cultural, etnològic i monumental del municipi que en poc més d’un any ha provocat que es doble l’interés de les persones que visiten Serra pel casc urbà.