El Vestisquer de Rebalsadors

El Vestisquer de Rebalsadors
Ventisquer

El Vestisquer de Rebalsadors llueix així gràcies a l’actuació i els treballs de neteja de les brigades del Parc Natural de la Serra Calderona.

Es localitza a 785 m d’altitud, en la capçalera del barranc de la Nevera que drena la vessant Nord del cim Oest de la muntanya dels Rebalsadors. És de planta circular i té una capacitat aproximada de 1.100 m3. És una construcció de 1706.

El ventisquer es caracteriza per la absència de pou i la escassa profunditat que varia entre els 1,50 metres al Sud i els 3,50 del Nord. De 20 metres de diàmetre, el dipòsit no tenia coberta d’obra i es confeccionava anualment amb rames, lones, terra i pedres per protegir la neu de l’exterior.

Aquest ventisquer emplaçat estratègicament va poder tenir una relació molt directa amb la Cartoixa de Portaceli i proporcionar gel a les comarques properes i fins i tot a la ciutat de València. Seria utilitzat, segurament, fins a principis del s. XIX, quan es van exclaustrar els cartoixans dels monestirs. Està declarat Bé de Rellevància Local.